“Витоша Експрес” започна оборудването със системи за мобилно видеонаблюдение в автобусите си

“Витоша Експрес” започна оборудването със системи за мобилно видеонаблюдение в автобусите си

Вероятно вече сте чули или прочели за предстоящото въвеждане на видео наблюдение в средствата за превоз на пътници. За наша радост собствениците на автобусни фирми проявяват предвидливост и се стараят да осигурят по-безопасен транспорт на своите клиенти. Причините това да се случва, без да е задължително наложено условие от държавата са няколко:

  • Безспорната ефективност на мобилните системи за наблюдение;
  • Подобряване на общата безопасност;
  • Сигурната доказуемост във всяка една ситуация;
  • Незабавното намаляване на фирмените разходи;
  • Свеждане на възможностите за злоупотреби до минимум.

“Витоша Експрес” – едни от лидерите в този бранш вече стартираха интеграцията на нашите системи. В началото на януари 2018г. фирмата закупи 9 нови автобуса от марката “VDL”, които ще обслужват линията София – Пловдив – София. В старанието си да предоставят по-добър комфорт на своите пътници, “Витоша Експрес” не се поколебаха да заложат на утвърден производител на автобуси, интегрирал последното поколение технологии в тях. Непосредствено след неизбежните административни действия (превоз на автобусите, регистрация, брандиране и т.н.), ръководителите на фирмата ни възложиха да изградим и внедрим в новата им придобивка надеждни системи за мобилно видео наблюдение. Благодарение на досегашния ни опит и познания за този тип превозни средства, създадохме готово решение, отговарящо на техните изисквания и необходимости.

Деветте автобуса ще разполагат със системи, записващи всичко случващо се в тях по време на движение. Записите ще се съхраняват както на твърд носител, така и на специализиран сървър с цел дублиране и сигурност. Налице е и опцията за наблюдение в реално време, като това дава възможност за перманентен и стриктен контрол по време на работа.

Превозвача ще наблюдава във всеки автобус с три камери, като е осигурена възможност и за добавяне на четвърта при необходимост. Първата от тях има за цел да проследява случващото се на пътя пред автобуса, като това ще осигури възможност за анализ на поведението на шофьора на пътя, адекватността му на действие, както и на случилото се в аварийни ситуации или ПТП. Другите две камери имат за цел да покрият пътническият отсек с цел безопасност. Това позволява собственика да гарантира сигурност на клиентите си и техният багаж, както и във всеки един момент да е наясно с броя на пътниците, техните действия и поведение. За съжаление не са един и два случаите, в които недобронамерен човек уврежда имуществото на фирмата или “случайно” присвоява чужд багаж. От този момент нататък смятаме, че подобни инциденти ще бъдат минимални и сме убедени, че с времето ще изчезнат.
От “Витоша Експрес” обещават, че няма да оставят подминати и забравени и забелязаните пътни нарушения. Информацията, която се събира от предната камера позволява да бъде подаден сигнал до компетентните органи и нарушителят да бъде наказан. Искрено се надяваме, че подобни похвални практики ще бъдат възприети от все повече превозвачи за да направим пътищата ни още по-безопасни.

Искаме отново да благодарим за оказаното доверие и гражданската позиция на фирмата. А на Вас пожелаваме приятен път с новите автобуси на “Витоша Експрес”!